opleiding
Al onze opleidingen steunen stevig op drie invalshoeken: wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring van de mensen in het werkveld en de ervaringen van onze cliënten. De trainingen zijn interactief en dynamisch. We streven naar een evenwicht tussen het aanbieden van heldere theoretische kaders en het inoefenen van concrete technieken.
Je kan rekenen op een trainer met een sterke methodische kennis EN een ruime praktijkervaring in de praktische toepassing ervan.
Doe je graag mee aan een opleiding?
- Klik op 'ik doe mee...' in de zij-balk, vul naam + emailadres + facturatiegegevens (adres, ondernemingsnummer) in en verzend.
- Je ontvangt een mail met praktische informatie, deelname- en annuleringsvoorwaarden alsook een factuur.
- Je deelname is bevestigd bij ontvangst van de betaling.
Jouw gegevens worden enkel gebruikt om te communiceren over de opleiding waaraan je deelneemt!
De meeste trainingen gaan door in het Huis van het Nederlands in Brussel (Philippe de Champagnestraat 23). Dat is op wandelafstand (10 minuten) van het station Brussel Centraal.
Wil je 5 of meer mensen laten deelnemen aan één of verschillende opleidingen? Laat me iets weten (info@opleidingvoorhulpverleners.be), en dan bekijken we wat er praktisch en financieel mogelijk is!
leiding geven
Leiderschap is inherent verbonden aan het werken met mensen. In dat opzicht maakt het weinig verschil of je nu leiding geeft vanuit een hiërarchische functie (vb. teamcoördinator) of vanuit een inhoudelijk leidinggevende functie (vb. supervisor of psycholoog).
We gaan op zoek naar wat 'leiding geven' kan betekenen, hoe het zich toont, wat (niet) werkt en hoe het ervaren wordt. We werken met kwaliteitskaders (o.a. Boxtaens en Deming), situationeel leiderschap (Hersey & Blanchard), kernkwadranten (Ofman) en methodische supervisie of werkbegeleiding. Aan het einde van de opleiding beschikken de deelnemers dan ook een heleboel concrete handvaten waarmee ze aan de slag kunnen.
Na de opleiding worden individueel 2 online supervisie-momenten afgesproken. Op deze manier kan de deelnemer de inhoud van de opleiding beter implementeren op de eigen werkvloer!
DEZE OPLEIDING IS VOLZET.
ER KOMT EEN NIEUWE OPLEIDING IN 2026... DATA VOLGEN NOG !
Locatie: Huis van het Nederlands, Brussel (Philippe de Champagnestraat 23)
delictgerichte trajectbegeleiding
DTB (Delictgerichte Trajectbegeleiding) is een sterk methodisch begeleidingsprogramma voor het begeleiden van jongeren die veel en/of ernstige criminele feiten pleegden. DTB is eveneens toepasbaar voor het werken met meerderjarigen.
Het programma biedt een antwoord op de uitdagingen waarmee de betrokken hulpverleners geconfronteerd worden bij het werken met deze doelgroep. En die uitdagingen zijn legio... weinig motivatie tot verandering, agressie, herval, enzovoort. Niet zelden raken hulpverleners zelf ook verzeild in een negatieve spiraal van 'niets werkt'.
En dat klopt natuurlijk niet. Er werkt vanalles… het is alleen niet altijd evident om die kansen te zien en ze te grijpen. DTB zorgt ervoor dat hulpverleners inzicht krijgen in het ontstaan, voortduren en begeleiden van delinquent gedrag. Door deze kennis als uitgangspunt te nemen, kan de hulpverlener zijn professioneel handelen bewust inzetten en resultaten boeken.
DTB heeft een uitgesproken RNR-karakter, is actief in en met het eigen natuurlijke netwerk van de cliënt(en), en werkt met o.a. motiverende gespreksvoering en cognitief-gedragsmatige interventies om tot duurzame verandering te komen.
Het opleidingstraject omvat 5 dagen opleiding en 5 supervisiemomenten in kleinere sub-groepjes.
DEZE OPLEIDING IS VOLZET.
ER KOMT EEN NIEUWE OPLEIDING IN 2026... DATA VOLGEN NOG !
Locatie: Huis van het Nederlands, Brussel (Philippe de Champagnestraat 23)
Deze opleiding kan doorgaan vanaf min. 12 deelnemers.
delictgerichte trajectbegeleiding - LVB
visualiserende technieken en emotionele ontwikkeling
Deze opleidingsdag is een verdieping op de opleiding DTB (Delictgerichte Trajectbegeleiding)
Tijdens deze dag gaan we op zoek naar wat er werkt in het begeleiden van daders van criminele feiten met een licht verstandelijke beperking volgens de methode 'Delictgerichte Trajectbegeleiding'.
De dag bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel introduceert de trainer het kader van emotionele ontwikkeling en kijken we naar enkele direct toepasbare technieken. Tijdens het tweede deel brengt de trainer enkele praktische visuele tools en technieken. Deze stellen de begeleider in staat om het taalgebruik en het tempo beter af te stemmen op cliënten met een licht verstandelijke beperking.
We maken volop gebruik van eigen ervaringen, casussen en voorbeelden van 'good practice'. Verwacht dus geen academische lesdag, maar wel een actieve werkdag!
Datum: dinsdag 14 oktober 2025
Prijs: 150 euro
Locatie: Huis van het Nederlands, Brussel (Philippe de Champagnestraat 23)
LET OP...
- Voor deze opleiding is het aanbevolen dat deelnemers de opleiding 'DTB' reeds gevolgd hebben.
- Deze opleiding geeft een introductie in emotionele ontwikkeling en focust op direct toepasbare tools en technieken. Het afnemen van testing (bijvoorbeeld SEO-r) behoort dan ook niet tot het programma.